Opis
Pierwsza na rynku polskim
Książka o wyrobie wysokogatunkowych
destylatów alkoholowych z owoców
i roślin użytkowych.
„Destylaty alkoholowe. Wytwarzanie,
teoria i praktyka” to książka Josefa
Pischla uznanego w Austrii fachowca w tej
dziedzinie. Na niemieckojęzycznym rynku
wydawniczym jest obowiązkową lekturą
dla wszystkich, którzy interesują się tą
tematyką, o czym świadczy fakt sprzedaży
ponad 180 tys. egzemplarzy.
Najobszerniejsza i najbardziej
udana książka na temat wyrobu
napojów spirytusowych z owoców
w drodze destylacji.
– Dokładny opis surowców
– Znaczenie i właściwości drożdży
czystych kultur
– Fermentatory i dbałość o ich stan
– Sporządzanie nastawu i zacieru
– Fermentacja alkoholowa
– Destylacja nastawu i zacieru
– Oznaczanie poziomu alkoholu
– Ustalanie mocy trunku
– Klarowanie, filtry i filtracja
– Destylaty specjalne
– Przechowywanie
– Destylatory proste i kolumnowe
– Omówienie procesów odpędu alkoholu
w aparatach z kolumną i bez kolumny.
Aneks autorstwa Petera Jägera dotyczy
zacierania, fermentacji i odpędu
destylatów zbożowych.
Książka dopracowana
i dostosowana do polskich realiów.
_ Sytuacja prawna
_ Polskie fachowe słownictwo
_ Polskie odpowiedniki i zamienniki
_ Akcesoria
_ Bogato ilustrowane
„Destylaty alkoholowe. Wytwarzanie,
teoria i praktyka” łączy praktyczną stronę
podręcznika z elegancją albumu.
Format 21×25,5 cm, druk w czterech
kolorach na wysokogatunkowym papierze,
elegancka obwoluta, podkreślają
wyjątkowość tej publikacji.
Idealna na prezent.
Wstęp: Robert Makłowicz i Piotr Bikont